Smakprov

”Brännbart?”
”Ja, precis, brännbart.”
”Därborta, container 21.”
Där var nästan inget folk på återvinningscentralen. Julia parkerade bilen vid container 21 och öppnade bagaget. Det var ganska varmt ute och trots att hon hade försökt sätta ac:n på minusgrader så hade det blivit ganska varmt i bilen. Det stank verkligen om sopsäckarna och hon var glad att det inte var någon i närheten som kunde känna av doften. Hon tittade mot kontoret där det satt en vakt, videokameror. Hon hoppades på att skiten bara brändes utan att någon kollade genom soporna. Hon lyfte den ena sopsäcken och strök handen längs med botten för att se så att det inte läckt, helt torrt. Containern var nästan tom och hon bad en stilla bön om att påsen inte skulle gå sönder när den träffade botten. Nästa säck var inte helt torr, hon tittade på fingret och det hade blivit en strimma av rött. Lugn och sansat tog hon en sopsäck till som hon slog om den läckande sopsäcken och sedan kastade hon ner den mot botten på containern. Det verkade inte läcka, hon fick bara hoppas på att det skulle komma många till återvinningscentralen för att kasta brännbart. Hon tittade på handleden där klockan skulle varit och insåg att hon hade glömt klockan hemma. Hon kliade sig på handleden, länge, innan hon satte sig i bilen och körde iväg. Hon förstod inte hur hon kunde glömma sin klocka, hon glömmer aldrig sin klocka. Hon kliade på handleden igen vid första rödljuset hon stannade vid. Det fanns en klocka på instrumentbrädan i bilen men hon vägrade titta, hon förstod inte hur hon kunde glömt sin klocka.
Vid varje rödljus kliade hon på handleden, orolig över att hon skulle komma hem för sent, hon undrade var klockan kunde vara. Hon hoppades att den inte var i sopsäckarna hon hade kastat, om den på något sätt glidit av när hon tryckt ner alla kroppsdelarna. Tänk om klockan var borta.
Hon körde in på uppfarten till sitt nya hus och vid ytterdörren stod det en kvinna. Hon stängde av bilen och försökte komma på var hon senast hade sett sin klocka, hon hade inte tagit den på sig idag, den låg antagligen kvar uppe vid sängen. Det var bara för att han kommit dit för tidigt. Idiot, han får skylla sig själv.
”Hej, är det du som är Julia?”
”Ja, precis. Jag som är Julia.”
”Ja, jag heter Margareta, jag bor här precis bredvid. Jag såg din lapp…”
”Vad trevligt, kom med in, förlåt att jag inte var hemma.”
Julia visade in sin granne och bad henne vänta medan hon gick upp och hämtade sin klocka. Hon hade kliat upp ett sår på handleden så det gjorde ont är hon satte på sig klockan. 13.26. Hon var 26 minuter sen. Vilken tur att hon hade städat och gjort i ordning hela dagen innan.
”Välkommen.”
Julia gick fram och tog i hand med Margareta och fick en skål med folie över.
”Ja, det är bara lite äpplekaka. Min man skulle egentligen också varit här, jag vet inte var han är.”
”Vad gott, följ med ut i köket så tar vi en bit nu direkt.”
Julia tog en kniv och började skära i äpplekakan.
”Var kommer du ifrån då?”
Julia kliade lite på handleden och fortsatte skära i äpplekakan.
”Jag kommer från Stockholm.”
”Jasså? Vad trevligt, har du flyttat hit själv? Ingen familj? Ja, du får ursäkta min man, jag tyckte han sade innan att han skulle gå hit och bara säga hej, han har inte varit här?”
”Jag har flyttat själv ja, ville ha lugn och ro.”
Julia tyckte inte om att hon frågade, hon hade inte bjudit in grannarna för att bli utfrågad. Hon ville bara bli omtyckt.
”Jaha, ja, det kan väl vara mycket stress och jäkt i storstan antar jag. Varför flyttade du just hit då? Till Hjärup av alla ställen?”
Innan Margareta hade tid att skrika så hade Julia satt kniven i hennes strupe.
”Varför frågar ni så mycket!”
Margareta segnade ner på golvet, blodet rann från såret i halsen. Julia satte sig ner med en bit äpplekaka, den var väldigt god. Satan, jag har inte fler sopsäckar.

En tanke på “Smakprov

  1. Ping: Det här med böcker | Therese

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s